Smarta hem

smarta hem

SMARTA HEM I STOCKHOLM MED COMBICONSULT

Funderar du någonsin över elsystemet i ditt hus eller i din lägenhet? Med bara ett knapptryck kan du tända och släcka en lampa, du kan också få ström till vilken elektronisk utrustning som helst, så länge den har rätt plugg.

Vissa hem och lägenheter har även ett nätverksuttag, så att du kan koppla in telefoner, datorer, smartklockor mm direkt in i huset. Har du funderat över hur vägguttag, strömbrytare och elsäkerheten ser ut hemma hos dig? Eller funderat över att sätta in en dimmer på den starka lampan i vardagsrummet?

Du är långt ifrån ensam, cirka 95% av alla elinstallationer i svenska hus och lägenheter har elsystem som nästan ser precis ut som de gjorde på 1920-talet. Det är konstigt att utvecklingen av elsystem inte har gått framåt när all annan teknik har utvecklats. Det enda som har förändrats på nästan 100 år är att man har bytt ut porslin mot plast, nya ljuskällor, samt att en klar majoritet har internetuppkoppling hemma. Utöver det har inget förändrats, hur kommer detta sig?

Har bilen samma design som på 1920-talet? Har telefonen det? Det är tack vare efterfrågan som vi har det mesta vi har idag, men det hade inte varit någon efterfrågan om du inte känt nytta med det du använder. Om du inte vill ha det ”senaste” skickas det signaler till tillverkare att deras kund inte bryr sig om att de utvecklar sina tjänster eller produkter.

Ditt hus är inte smart!

Förmodligen bor du i ett hus som inte är smart, detta för att du saknar kunskaper, och det är inte konstigt. Vi inom elbranschen pratar sällan om vilka möjligheter du som kund har. Vi på CombiConsult lovar att tala om för dig så att du kan göra ett informerat val, vill du ha ett smart eller ett icke-smart hus?

Våra erfarenheter av teknikinstallationer kommer väl till användning vid installation av vettiga funktioner som ett styrsystem kan komma med:

Husets olika lägen med smartare hus

När man går ut bör inte första tanken vara om allt är släckt, och när man är tillbaka bör man välkomnas hem av huset. Belysningen bör automatiskt ordna en behaglig stämning när det är kväll. Vid läggdags bör man inte behöva gå upp och släcka de lampor som man glömt släcka.

Vardaglig användning med smartare hus

Automatisering av funktioner både underlättar och gör det bekvämligare, men det bör inte ta över. Det fungerar som vanligt, behövs mer ljus tänder man eller använder dimmer, även att släcka fungerar som vanligt.

Säkerhet med smartare hus

Larm är till för att både avskräcka och för att informera om brott har begåtts. Båda dessa syftena fungerar, men det hade förmodligen varit bäst om ingen insåg att du har installerat larm. Endast ett fåtal brott sker i ett hus medan människor befinner sig i det, vore det inte bra om det såg så ut? Skulle larmet aktiveras kan du hjälpa inbrottstjuven genom att tända ljuset, det bör gå fortare fixat då.

Hemlängtan med smartare hus

Jobbar du långt från hemma och undrar om du kan njuta av solen när du kommer hem, varför tar du inte reda på det? All funktionalitet i hemmet går även på ett säkert sätt att komma åt via internet eller med telefonen via en app. Du kan till exempel kolla så att larmet fungerar som det ska, eller att inomhustemperaturen inte har förändrats på grund av att ett fönster är öppet. Du kan såklart också styra alla lampor, så att huset inte ser tomt ut när du är borta.

Årstider och andra tider med smartare hus

Under sommaren är det ljust ute nästan hela dygnet, att hösten börjar närma sig ser du när belysningen ute har tänts innan du kommer från jobbet. Att vintern har börjat märker du när vindrutorna är täckta av is, det är då motorvärmaren behövs. Det går att ställa in att motorvärmaren ska gå igång automatiskt, har du missat att göra detta kan du enkelt starta motorvärmaren via en webbläsare i telefonen eller datorn, under frukosten. Under juletider kan du ställa in vilka tider stjärnorna i fönstren ska tändas och släckas, även dessa går att ställa in från jobbet.

Ha koll på att allt fungerar med smartare hus

Kollar du sällan i el-centralen? Om värmepumpen har blivit torr eller om det är problem med avloppspumpen nås du kanske bäst via e-post. Åker du iväg på semester är det kanske bäst att du får ett SMS om jordfelsbrytaren gått, då är det bara att ringa grannen så kan du fortsätta njuta av din semester långt bort från hemma.

Ta reda på temperaturen med smartare hus

Är ni oense? Ta en titt i historiken. Du kan enkelt via internet få en överblick över hur temperaturen hemma med tiden har ändrat sig. Perfekt verktyg att använda om du tycker att elräkningen blev för hög.

Tryggt och säkert med smartare hus

Är ditt perfekta hem både smartare och säkrare? Det går att göra miljön tryggare, bland annat med hjälp av utomhusbelysning som kan styras via användning av rörelsevakt. Även trygghetskameror kan hjälpa mot inbrott.  Vi på CombiConsult erbjuder system som ger dig en flexibel kameraövervakning som är åtkomlig via internet.

Om du bor i ett befintligt hus eller lägenhet

Du kan förmodligen inte få allt, men du kan garanterat få en bättre komfort och framförallt kontroll på huset. Vi på CombiConsult använder oss av trådlös teknik, detta för att inte behöva dra om flertalet ledningar, vi byter också ut gamla knappar till något mer modernt och snyggare.

Om du funderar på att bygga nytt

Vi drar rör, samt anpassar hela installationen och ordnar så att allt du vill ska bli integrerat, blir integrerat i systemet. Det kan vara belysning, biodukar, integration med larm, klimatstyrning (som golvvärme), persienner och markiser, styrning av uttag och utomhusbelysning.

CombiConsult och smartare hus

Vi på CombiConsult vill ge dig möjligheten att sänka din energikostnad samtidigt som du ökar din komfort med en elinstallation som är i din kontroll. Vi lyssnar på vilka funktioner som du är ute efter, och ser till att dessa fungerar felfritt. Du behöver inte oroa dig om det tekniska, det tar vi hand om åt dig. Vi har som mål att ge dig ett elsystem som du kan vara nöjd med, litar på och motsvarar alla krav du har på elsystem.

KNX-system Stockholm

Hur funkar KNX-system?

Dagens moderna elteknik kan vara nog så komplicerad att förstå, vi ska på ett så enkelt sätt som möjligt förklara och beskriva vad KNX- den ledande tekniken för smarta hus är för något.

KNX-kabeln är en fyrtrådig skärmad kabel. Ledarna är partvinnande. Svart och rött är de signal- och strömförsörjande kablarna som är ordinarie, gult och vit är så kallade reservkablar. Dessa kan användas till deltagare som kräver egen strömförsörjning eller helt enkelt bara isoleras och ligga som reserver för eventuella framtida behov.

Det som underlättar våra elektrikers arbete är att de slipper dra trådar och kablar kors och tvärs i fastigheten för tex möjligheten att manövrera en rumsbelysning från olika strömställare, istället dras bara en kabel som kan användas till detta.

KNX-systemet är en standard som används för att styra massor av olika apparater och elutrustningar, styrsystem och annat. Till skillnad mot datanätet så kräver KNX-systemet ingen server, det behövs ingen centralenhet utan systemet byggs upp helt decentraliserat. Intelligensen som krävs finns i de olika deltagarna, hur dessa agerar bestäms vid programmeringen. Man kan jämföra KNX-systemet med IP-kommunikation då man kan säga att de sänder ”datapaket” mellan de olika deltagarna. Dessa paket kan också skickas via RF, det vill säga trådlöst.

Kontaktpersoner

Våra tjänster

Kontakta oss

Adress

Svärdvägen 5, 182 33 Danderyd

Telefon

010-471 72 68

Email

anders.thoren@midroc.se

Skicka ett meddelande