Laddboxar till elbil

laddboxar i stockholm

Vi installerar laddboxar och elbilsladdare i Stockholm

Om du likt många andra har börjat fundera på ditt klimatavtryck, kan du göra mycket. En sak du kan göra som också innebär att du sparar pengar, är att köpa en elbil, installera laddstople eller införskaffa en elbilsladdare. Elbilar beräknas kosta runt 2 kronor per mil, vilket är billigare än bilar som går på etanol eller diesel. Combiconsult hjälper till med installation av laddboxar i Stockholm.

Elbilar är perfekt för dig som i vardagen inte kör flera tiotal mil nonstop, utan bara några kilometer eller ett fåtal mil. Med elbilar behöver man aldrig åka till en bensinstation för att köpa dyr bensin, allt som behövs är laddstationer/elbilsladdare, antingen hemma, på jobbet eller på båda ställena.

Det finns tre olika sorters laddstationer, hur laddstationerna är bestyckade är dock standard. Laddstationerna som installeras i Sverige och Europa är alla bestyckade med europeiska Typ-2 uttag (Typ-1 används i asiatiska laddstationer). Alla laddstationer som säljs och används inom Europa måste vara bestyckat med Typ-2 uttag, detta fastslog EU i början av 2017.

Olika former av laddboxar och elbilsladdare

Det finns flertalet olika former av laddboxar på marknaden.

LADDBOX FÖR HEMMET

Den elbilsladdstation som används mest i hemmet och i stora parkeringsgarage är en så kallad laddbox. Med denna sortens laddstation kan elbilen laddas under natten på låg effekt. Laddboxar kommer i effektutföranden mellan 16A 1-fas till 32A 3-fas. Laddboxar är väggmonterade och kommer med uttag eller med kablar. Det viktigaste att tänka på när du laddar elbilen hemma i en laddbox är att du inte laddar elbilen i ett vanligt vägguttag. Detta eftersom ett vanligt vägguttag inte klarar påfrestningen som laddning av elbil innebär, laddning med vanligt vägguttag innebär stor risk för brand. Istället rekommenderar vi på CombiConsult att du får en normalladdare med inbyggd Mode 3-kommunikation installerad. Med en normalladdare med inbyggd Mode 3-kommunikation kan laddstationen och elbilens ombordladdare kommunicera med varandra under hela laddningen. Samtidigt övervakas laddningen kontinuerligt och om något allvarligt inträffar med bilen eller fastigheten, stänger laddstationen av laddningen för att förhindra att skador uppstår.

DESTINATIONSLADDARE

En annan sorts laddstation är destinationsladdare, dessa är speciellt konstruerade för att placeras i och runt offentliga miljöer, så som vid vägkanten, offentliga utomhusparkeringar och mindre kontrollerade parkeringsgarage, med mer. Dessa sortens laddstationer är byggda för att tåla det mesta, vare sig det är hårt väder, försök till förstörelse, och så vidare. Destinationsladdare monteras i marken och kommer med olika laddeffekter (mellan 3,7 kW till 22 kW), det är laddstationens användningsområde och hur stort antal effekt som finns tillgängligt som avgör hur stor laddeffekt som behövs och är tillgänglig. Destinationsladdare finns i effektutföranden mellan 16A 1-fas till 32A 3-fas. Destinationsladdare kan utrustas med betallösningar, vilket gör det möjligt för ägare av laddstationer att hyra ut stationer för en bestämd summa. Hyran blir en intäkt som i första hand betalar av investeringen av destinationsladdare, och så småningom blir till en intäkt när investeringen är avbetalad. Vare sig betalning sker via app eller via kortbetalning kan CombiConsult hjälpa dig att hitta rätt betalningssystem för dig och din verksamhet.


SNABBLADDARE TILL ELBIL

Den tredje och sista sortens laddstation är snabbladdare. Dessa laddstationerna är avsedda för områden där laddningen måste gå fort, till exempel vid rastplatser, vägkrogar eller bensinstationer. Skillnaden mellan dessa laddstationer och de andra varianterna är att snabbladdare laddar med likström istället för växelström, det gör att laddningen går mycket snabbare. Snabbladdare har en effekt på 50 till 150kW. Snabbladdare måste underhållas årligen av certifierade servicetekniker, som bland annat uppdaterar mjukvaran. Ägare av snabbladdare kan teckna service-avtal, då ingår årlig service.

Bidrag för att installera laddbox för elbil hemma

Köper du eller installerar en laddbox hemma från och med den 1: a januari 2021 kan du få grönt skatteavdrag eller skattereduktion för grön teknik. Det gäller 50% av kostnad för material och arbete.
Totalt för installation per år och per person för grön teknik kan du som mest per beställning få 50% i avdrag och 
50 000 i skattereduktion.

Viktigt att påpeka är att för att kunna ta del av hela skattereduktionen behöver du under året ha betalat tillräckligt med skatt i Sverige.

DETTA GÄLLER FÖR SKATTEREDUKTION FÖR GRÖN TEKNIK:

  • Material- och arbetskostnader för laddboxinstallation hemma
  • Den som begär reduktion äger ett småhus eller en ägarlägenhet
  • Den som begär skattereduktion äger byggnaden som är under uppförande och som efter uppförande skall vara en ägarlägenhet eller småhus
  • Laddningspunkt för laddbox skall vara förberedd för elmätning samt debitering av elkostnad
  • Laddningspunkten skall ingå minst de anslutningsdon eller uttag som beskrivs i standarden standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo, eller EN 62196-2 för elfordon av typ 2

Kontaktpersoner

Våra tjänster

Kontakta oss

Adress

Svärdvägen 5, 182 33 Danderyd

Telefon

010-471 72 68

Email

anders.thoren@midroc.se

Skicka ett meddelande